Bas Verhoeven


De allereerste Solex heb ik gekocht bij Boer in Giessenburg, voor 125 gulden dat was in 1984, de reden daar van was, dat er bij ons in het dorp een Solex-race georganiseerd werd, en ik mee wilde rijden.


Van deze Solex ontbraken diverse onderdelen ,dus maar weer op zoek gegaan naar onderdelen , en 2 Solexen gevonden achter een boerenstal in "den Duil", Ik kreeg ze gratis mee ,als ik daarvoor in ruil de voor en achterdeur een keer moest vernissen. (mijn beroep is schilder).


Maar dat waren andere modellen dan waar ik onderdelen voor moest hebben, en ook deze twee modellen waren niet compleet, dus maar weer verder gezocht.

Zo ben ik begonnen met verzamelen , nadien bleek dat er toch erg veel verschillende modellen bestaan . Het volgende model was een Peperbus van 1953 gekocht van een aangeschoten "malle Jan" in Drunen , op een feestavond van de solexclub in Drunen , de volgende dag wilde ik hem ophalen , maar ...Jan wist nergens meer van, dat was even lekker ! kreeg hem niet mee, toen Ad Vermeulen (een goede kennis die ook Solexen en andere bromfietsen verzamelt) maar gebeld of die nog wat had staan , en ja hoor die had nog een Peperbus van 1951, en was te koop ook nog, dus toen maar naar Bergeijk gereden om hem op te halen, Ik rijd hier nog steeds op.

En zo heb ik bij iedere Solex die ik heb aangeschaft wel een mooi verhaal. Ook van de gereden tochten , en in het bijzonder in Drunen, daar kan ik wel een boek over schrijven , altijd heel gezellig , vooral de ritten naar Valkenburg , (met de Solex tegen de Cauberg op , Herentals, en als klapstuk Parijs , met de Solex onder de Eiffeltoren door was ook een heel aparte ervaring. Ook de T.V. is bij ons op bezoek geweest in 1992 voor het programma Hobby T.V. De gehele dag filmen voor 7 minuten uitzending , maar het was achteraf heel leuk, een ervaring om nooit te vergeten.


Ook bij de N.C.R.V tv het programma Passage daar zijn we met de Drunense Club geweest , we moesten daar rondjes rijden door de tuinen, in de stromende regen.

 

Op dit moment bezit ik er zo'n 45 stuks.
Ik wacht nog op het nieuwe Franse model, dat binnenkort verschijnt.

Het is wel een verbeterde Chinese Solex die ik al heb, maar dat is niet zo erg.

  • Augustus 2007 : De nieuwe Franse Solex S4800 is nu ook in mijn bezit . Nu weer wachten op de E-Solex, hoort er toch ook wel bij
  • Juni 2010 : vanmorgen een E-Solex opgehaald wel een gebruikte , maar zeer weinig op gereden.
  • Juli  2015  : Een gebruikte Solexity ( E-Bike) aangeschaft , want je moet wel bij je merk blijven  .
  • In 2016 is er een vervolg gemaakt op een oude dorpsfilm uit 1963 . Daarbij zijn er reportages gemaakt van plaatselijke markante dorpsfiguren. Ook bij mij zijn ze langs geweest , ontzettend leuk, en mooi bewaard voor het nageslacht.